29. 9. MEDNARODNI DAN OZAVEŠČANJA O IZGUBAH HRANE IN ODPADNI HRANI
29.09.2025
Izguba hrane povzroča pomembno ekonomsko, okoljsko in socialno škodo. Samo v Sloveniji zavržemo letno povprečno 78 kg hrane na prebivalca. Hrana, ki se trenutno zavrže v Evropi, bi lahko nahranila 200 milijonov ljudi (na leto, FAO, 2013).
Tudi na naši šoli zavržemo veliko hrane, tudi take, ki je otrokom “všečna”. Mogoče se premalo zavedamo koliko pridnih rok je potrebno, da hrana pride na naš krožnik. Pogovarjajmo se o tem in razmislimo vsak pri sebi, kaj lahko naredimo, da bo zavržene hrane manj.
Mojca Belingar
Spoštovani starši
Ker si želimo, da bi otroci razvijali zdrave prehranske navade in spoštljiv odnos do hrane in ljudi, bi radi poudarili nekaj vidikov, ki jih skupaj z vami lahko krepimo:
- Cenjenje truda in dela
Vsaka pripravljena jed pomeni trud kuharjev in celotne kuhinjske ekipe. Otroci se učijo hvaležnosti, ko razumejo, da hrana ni samoumevna in da nekdo stoji za tem, da jo imajo vsak dan na voljo. - Spoštljiv odnos do osebja
Kuharji in osebje, ki hrano pripravljajo in delijo, zaslužijo prijazen pozdrav, zahvalo in spoštovanje. Otroci se morajo zavedati, da je kulturno, če se ob prejemu hrane zahvalijo, ob srečanju pozdravijo in da nikoli ne uporabljajo žaljivih besed. To krepi medsebojno spoštovanje in gradi prijetno okolje za vse. - Spodbujanje k pokušini
Velikokrat se zgodi, da otroci jed zavrnejo že na pogled. S spodbudo in zgledom odraslih pa lahko postopoma razvijejo večjo odprtost za različne okuse. Čeprav morda vseh jedi ne bodo pojedli z veseljem, je že to, da poskusijo, pomemben korak. - Učenje zmernosti
Otroci se učijo vzeti na krožnik toliko hrane, kolikor bodo res pojedli. Na ta način zmanjšujemo količino zavržene hrane in jih učimo odgovornega ravnanja. Če so še vedno lačni, si lahko nato vzamejo še en dodatek. - Povezava z okoljem in trajnostjo
Velike količine odvržene hrane pomenijo tudi obremenitev za okolje. Otroci lahko že zgodaj razvijejo zavest, da z odgovornim odnosom do hrane prispevajo k varovanju narave in trajnostnemu ravnanju. - Kultura prehranjevanja
Lepo vedenje pri mizi je del osnovne kulture in spoštovanja do drugih. Otroci se učijo, da je obrok priložnost za mirno sedenje, prijeten pogovor ter uporabo pribora. S tem ne krepijo le bontona, temveč tudi občutek skupnosti in medsebojnega spoštovanja.
Veseli bomo, če boste doma z otroki spregovorili o teh vrednotah. Že majhni pogovori pri družinskem obroku, spodbuda k poskušanju nove jedi, pogovor o tem, kako se kulturno vedemo pri mizi, ter poudarek na pozdravljanju in zahvaljevanju, lahko veliko prispevajo k spremembi odnosa.
Verjamemo, da lahko s skupnim trudom – doma in v šoli – otroke naučimo spoštljivega odnosa do hrane, kulturnega vedenja pri mizi, hvaležnosti in spoštovanja do oseb, ki skrbijo zanje. To so pomembne vrednote, ki jih bodo spremljale skozi vse življenje.
Hvala za vašo podporo in sodelovanje.
Nataša Sterniša




