20.10.2025
Prejšnji teden smo se v 4.b razredu pogovarjali o pomenu zdravega prehranjevanja. Spoznavali so posamezne kategorije živil, kako pogosto jih uživati in kakšne so njihove koristi. Zakaj je pomembno uživati hrano iz različnih kategorij živil, da bi telesu zagotovili hranila, ki jih potrebuje. Po skupinah so učenci nato sestavljali uravnotežen jedilnik in narisali kaj za […]
15.10.2025
Združeni narodi so leta 1979 razglasili 16. oktober za svetovni dan hrane, in poudarili, da je ta temeljna pravica vsakega posameznika.Letošnje vodilo poziva k sodelovanju na svetovni ravni za mirno, trajnostno, uspešno prihodnost, v kateri je zagotovljena prehranska varnost, saj lahko le s skupnimi prizadevanji preoblikujemo živilske verige in vsem zagotovimo zdravo prehrano, ki bo […]
03.10.2025
Danes za kosilo smo pripravili kremno juho iz oranžne jesenske buče. Buče je kuharica prerezala na pol, jih spekla in očistila. Skuhala jih je s krompirjem, dodala prepraženo čebulo, oljčno olje in kislo smetano. Vse skupaj je zmiksala. Tisti otroci, ki ne smejo uživati mlečnih izdelkov so dobili juho brez smetane. V teh hladnih dneh […]
29.09.2025
Izguba hrane povzroča pomembno ekonomsko, okoljsko in socialno škodo. Samo v Sloveniji zavržemo letno povprečno 78 kg hrane na prebivalca. Hrana, ki se trenutno zavrže v Evropi, bi lahko nahranila 200 milijonov ljudi (na leto, FAO, 2013). Tudi na naši šoli zavržemo veliko hrane, tudi take, ki je otrokom “všečna”. Mogoče se premalo zavedamo koliko […]
24.09.2025
Ali veš, da ekološka živila rastlinskega izvora imajo manjše vsebnosti ostankov pesticidov v primerjavi z živili iz konvencionalne pridelave, po drugi strani pa večjo vsebnost sestavin z antioksidativnim delovanjem, več vitaminov, mineralov in drugih hranil. Kadar je ekološka hrana lokalnega izvora, je njena prehrambna vrednost pogosto najvišja, saj so živila manj časa skladiščena in imajo […]